
Wat kun jij doen om de CO2-uitstoot te verminderen?
De klimaatverandering gaat ongekend hard. Dit meldt het VN-klimaatpanel IPCC in het klimaatrapport (verschenen augustus 2021). Hittegolven, extreme hitte en droogte, is de opwarming van de aarde nog te stoppen? Qua opwarming moeten we onder de 1,5 graad blijven om het leven op aarde aangenaam te houden. Dit betekent dat de CO2-uitstoot de komende 9 jaar gehalveerd moet worden en in 2050 op 0 moet staan. Op z’n zachtst gezegd een uitdaging! Hoe kun jij bijdragen aan deze vermindering? En wij als Powerpeers?
Terug naar de basis, wat is CO2?
CO2 (afkorting koolstofdioxide) is het bekendste en meest aanwezige broeikasgas. Broeikasgassen houden de warmte van de aarde vast waardoor de aarde opwarmt (ook wel het broeikaseffect genoemd). De afgelopen eeuwen zijn er steeds meer broeikasgassen in de lucht gekomen, hierdoor ontsnapt de warmtestraling minder makkelijk, waardoor de temperatuur op aarde stijgt. De opwarming zorgt er nu al voor het smelten van ijs op noord- en zuidpool.
Milieu Centraal heeft een overzicht gemaakt om inzicht te geven in de CO2-uitstoot. De drie grootste vervuilers: vliegen, autorijden en het eten van dierlijke producten. Heb jij al eens nagedacht wat jij zou kunnen doen of juist laten?
Wat doet Powerpeers om de CO2-uitstoot zoveel mogelijk tegen te gaan?
Powerpeers biedt 100% groene stroom (herleidbaar en uit Nederland). Bij de opwek van onze groene stroom komt geen CO2 vrij. Goed nieuws dus! Ook bieden we groen gas aan. Groen gas is CO2-neutraal in gebruik. Met groen gas kun je koken en verwarmen zoals je gewend bent en je hoeft niets aan je woning aan te passen.
Je kunt bij ons uit drie varianten gas kiezen: 100% groen gas, 25% groen gas (aangevuld met 75% CO2-gecompenseerd gas) en CO2-gecompenseerd gas. Kies je voor CO2-gecompenseerd gas, dan compenseren we jouw CO2-uitstoot door wereldwijd diverse projecten te ondersteunen. Hiervoor heeft Powerpeers CO2-uitstootrechten van het Gold Standaard keurmerk. Het keurmerk is opgezet door onder andere het WWF (stichting zonder winstoogmerk) voor projecten die zorgen voor duurzame ontwikkeling van een bepaald gebied in de wereld.
Hoe dragen onze collega’s bij?
De mens is een belangrijke oorzaak van de opwarming. Daarom hebben wij een aantal collega’s binnen Powerpeers gevraagd: wat doe jij om je CO2-uitstoot te verminderen?
Jeanette (eindverantwoordelijk): Ik eet al 25 jaar vegetarisch en probeer daarvoor ook anderen te enthousiasmeren. De laatste tijd, mede als gevolg van Covid, probeer ik de auto te laten staan voor korte afstanden. Naar school, voetbal, tennis etc. gaan we op de fiets. Lekker even uitwaaien en het is gezond. En in Nederland op vakantie gaan is ook heel leuk! Texel is bij ons favoriet.
Mieneke (klantenservice): Ik gebruik de Too Good To Go app, om “overgebleven” etenswaren te kopen, zodat die niet verspild worden. Ik koop ook veel tweedehands kleding bij de kringloop of op Vinted. En ik ga met de trein naar mijn werk. Heerlijk rustig, en heel bewust!
Ruby (content marketeer): Ik eet bijna geen vlees meer, alleen soms als ik uiteten ga. Maar ik haal het niet meer in huis. En ik ben aan het kijken naar een hybride auto. Liever kies ik meteen voor helemaal elektrisch, maar dat is voor mij nu te kostbaar. Elke stap telt denk ik maar!
Rutger (business controller): Ik ben klant bij Powerpeers waardoor we alleen groene en duurzaam opgewekte stroom uit Nederland gebruiken. Verder kom ik met de trein naar werk. Én ik eet steeds meer vegetarisch. Net zo lekker en beter voor het klimaat. Zo bespaar ik (samen met mijn gezin) een hoop CO2 kilo’s!
Kleine stappen, grote impact
Het is nooit te laat om te beginnen en je steentje bij te dragen. Wat kun jij vandaag nog doen om je CO2-uitstoot te verminderen?
Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 22-09-2021. Het kan zijn dat inhoud en/of cijfers in de tussentijd zijn veranderd.