
Salderen en terugleveren van zonne-energie
Heb jij zonnepanelen? Goed bezig! Als je meer energie opwekt dan je zelf nodig hebt, kun je dit delen met anderen via Powerpeers. Maar hoe werkt dit terugleveren? En wat is het verschil met salderen? Wij leggen het voor je uit.
Wat is salderen?
Laten we beginnen bij het begin, want wat is salderen ook alweer? Als je zonne-energie opwekt, maar niet gebruikt, lever je deze terug aan het energienet. En wek je te weinig op? Dan neem je het weer van het energienet af. Met salderen, verreken je je gebruik en afname met elkaar. Als je aan het eind van het jaar meer hebt geleverd dan afgenomen krijg je geld terug.
Maar let op, want je kunt nooit méér salderen dan de hoeveelheid energie die je verbruikt hebt. Dat heet de salderingsgrens. Hoe hoog jouw salderingsgrens is, vind je terug op je energierekening.
Salderingsregeling: minder salderen na 2025
Tot nu toe kon je best veel geld verdienen door te salderen. Maar de salderingsregeling wordt vanaf 1 januari 2025 afgebouwd, iets om rekening mee te houden. De overheid heeft besloten om dit in stappen te doen.
Waarom wordt de salderingsregeling afgebouwd?
Op dit moment wordt het verschil in verbruik en afname over je totale energie, aan het einde van het jaar berekend. Daardoor maakt het niet uit op welk moment van de dag jij energie levert of afneemt. En dat is een probleem voor het elektriciteitsnet. Want schijnt de zon? Dan leveren alle zonnepanelen tegelijk en is er een overschot. En is het bewolkt? Dan moet alles juist weer van centrales komen.
Niet meer salderen, maar verbruik op productie afstemmen
Door de salderingsregeling af te bouwen, spoort de overheid aan om ons verbruik meer af te stemmen op onze energieproductie. Dit doe je bijvoorbeeld door je wasmachine aan te zetten op een zonnige dag, in plaats van op een bewolkte. Of door je vaatwasser overdag te laten draaien in plaats van ’s avonds als de zon al onder is.
De terugleververgoeding blijft gewoon bestaan
Gelukkig is er nog een andere manier om geld te verdienen aan je zonne-energie. Door het terug te leveren aan je energieleverancier. Bij Powerpeers werkt dat als volgt:
- Heb je zonnepanelen? Word dan opwekker.
- Op het moment dat je zonnepanelen energie opwekken, verdwijnt dit niet meer anoniem het energienet in. In plaats daarvan deel je het met andere Powerpeers.
- Je elektriciteitsmeter houdt precies bij hoeveel energie je levert.
- Aan het einde van het jaar berekenen we hoeveel energie je hebt verbruikt en hebt teruggeleverd. Dit verrekenen we met elkaar.
- Heb je meer gedeeld? Dan krijg je een terugleververgoeding!
Bij Powerpeers ben je dus eigenlijk zelf een energiebron, net zoals een boer met een windmolen of een heel zonnepark.
Terugleveren bij Powerpeers
De terugleververgoeding verschilt per energieleverancier. Voor elke kWh krijg je van ons 21 cent. Heb je nog geen zonnepanelen maar denk je er wel over na? Lees dan ons artikel over zonnepanelen aanschaffen. Je kunt je natuurlijk ook bij ons aansluiten zonder panelen. Dan gebruik je de 100% groene stroom van andere Powerpeers. Benieuwd hoeveel dat kost? Bereken nu je maandbedrag online.
Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 11-01-2022. Het kan zijn dat inhoud en/of cijfers in de tussentijd zijn veranderd.